torsdag den 31. juli 2014

Laneway ..og strikkefasthed - tips

 
Nyt er selvfølgelig kommet på pindene efter "Adam". Denne gang er det yngstedatter, der er den heldige. Hun har ønsket sig noget " kjoleagtigt", og engang i foråret viste jeg hende blandt andre - Ullas Laneway.

Den kunne hun lide, så opskriften blev købt på Ravelry. Farverne skulle være de samme som Ullas.

Da min garnpusher havde åbningsdag i sine nye omgivelser i foråret, var jeg på pletten ... Og blev ekspederet af eksperten selv - nemlig Ulla. Hun havde endda sin Laneway på.

Vi fandt Lakridsen - uld/bomuld og pacalinaen. Hjemme havde jeg noget lyst lammeuld, som kunne bruges til striber.

Datteren har ønsket orange lommer i, det må jeg så se, om jeg kan efterkomme.

Nå, men det var nu ikke så enkelt at komme fra start. Min strikkefasthed harmonerede overhovedet ikke med opskriftens. På pind 3.5 var min 20 masker på 10 cm. Den skulle være 24.

Hm... Så kunne jeg vel gå ned på pind 3. Det hjalp lidt, men udtrykket blev for fast i strikken efter min smag. Så når den nu skal være i det garn og minimum pind 3.5 - så kunne jeg måske bare strikke i en størrelse mindre.

Jeg satte i gang, ivrig er man jo, men efterhånden som arbejdet skred frem, meldte en begyndende skepsis sig.

Datteren bor på Amager, og mit residens er i det midtjyske, så det med at prøve har lange udsigter. Desuden er hun en dejlig ung, struttende og frodig kvinde, så overvidden er lidt anderledes end min ;0) - derfor er jeg er ikke en optimal stand-in for hende.

Jeg måtte omregne. Så blyant, papir og lommeregner blev fundet frem.

For at få overvidden skulle jeg i følge opskriften slutte med 252 masker til kroppen, når ærmer og krop deles. Det ville svare til næsten 20 cm større end designeren har tænkt.

Med min strikkefasthed skal jeg ende med 210 masker - det gør dog en forskel.


Jeg svedte og regnede. Heldigvis er der altid hjælp at hente til hurtige løsninger i cyberspace. Denne gang på Instagram, hvor Gitte lige havde en omregningsfaktor, som hun sendte.

Med min skepsis skal jeg jo lige tjekke, om sådan en metode holder vand. Det tror jeg. I hvertfald fik den samme resultat, som jeg fik.

Hvordan gør man så?

Min fasthed var 20 m - opskriftens er 24 m. 20 divideret med 24 giver en omregningsfaktor på 0.83

Nu omregner jeg bare alle de masketal, der egner sig til det. Man skal gøre det samme, hvis der står noget med antal pinde fremfor cm. Det får jeg vist ikke brug for i denne opskrift, som ellers er lige ud af "Laneway".

Så nu er jeg startet forfra med at slå 112 m op fremfor opskriften 136 - og foreløbig virker det meget bedre - og jeg skal så heller ikke strikke helt så mange masker ;) - lidt kompensation er der da for alt bøvlet.


 
Næste gang vil jeg ikke lave så store strikkeprøver !!!!!!!!!!!! Eller bare forsøge mig med en str mindre. Man lærer som bekendt af sine fejl.

God torsdag til dig

PS - apropos opmærksomhed på strikkefasthed, så så jeg denne på FB netop i går

2 kommentarer:

 1. Af skade bliver man klog... men sjældent rig! Derfor laver jeg strikkeprøver og tegner ind i excel....
  Sikke en forskel på før og efter! God strikkelyst, ser ud til at være et sjovt projekt.
  Tak for tip til omregning. Jeg har nogle mønstre på lager....! Strikker jo ikke kun eget design!
  Tror alligevel aldrig jeg ender med så stort et "fejlstrik", som på det sidste foto!

  SvarSlet
 2. Dejligt at du viser omregningen, det er jo simpel matematik, men mange har problemer og afholder sig fra det. Men du kan de blot se hos dig :-)

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.